2014 LR4 SCV6 Low RPM detonation.

Joined
Jul 20, 2020
Posts
11
Reaction score
6
Location
USA
41k miles. Just started noticing it within the last 1k miles or so. And usually when the engine is cold. Thought it might have been bad gas, but I’ve changed fueling regions and even experimented with another brand. Oil has been changed ever 10k miles. Air filters are 8k miles old. I use Chevron Premium fuel.

Outside of changing spark plugs and fuel filter, I’m looking for other ideas.

Has anyone run across this issue with low RPM detonation?
 

Waterndirt

Full Access Member
Joined
Sep 28, 2013
Posts
293
Reaction score
55
I’ve experienced the same thing with our 2015. We’re currently sitting around 55K miles and it’s always filled with 91. I’ve noticed it from day one, however, it’s only when going up hill during a very slow rate of acceleration. If I get on the gas a bit more it goes away.
 

jlglr4

Full Access Member
Joined
Mar 19, 2019
Posts
571
Reaction score
286
Location
Northern California
Do you have a scan tool that can read fuel trim (like GAP IID or the like)? Could be running a little lean - maybe dirty injectors or weakening fuel pump.

I’m not one to push fuel additives, but you might try running a fuel system cleaner through on a couple tanks if you haven’t already. I had some very minor pinging for a while on shifting, and it seems to have gotten better (I wasn’t even trying to cure that problem, just noticed it was better after the fuel system cleaner).
 
Joined
Jul 20, 2020
Posts
11
Reaction score
6
Location
USA
Ok I’ll give a fuel system treatment a try as well. I’ll report back after I make some changes.

thanks guys.
 

Latest posts

Forum statistics

Threads
34,746
Posts
202,238
Members
28,326
Latest member
SassyManes
Top