2016 LR4 Intelligent stop/start not working

txfromwi

Full Access Member
Joined
Dec 18, 2013
Posts
80
Reaction score
17
It already does that, no issues with seeing that message. Just wondering if anything will go nuts if the ECO battery, even a dead one, is totally removed.

Also, anyone know how to turn off the idiot light other than pulling the bulb?

Thanks,
 

txfromwi

Full Access Member
Joined
Dec 18, 2013
Posts
80
Reaction score
17
Thanks, That's a great write up.

For my purposes, and especially as this is my daughters truck and will be half way across the US, I think I will just replace the ECO battery and she can push the idiot button to turn it off. At least for now. Especially as she will be wanting those things like heated windshield etc. that appear to be turned off when the ECO battery is dead.

I did catch the comment that the AGM batteries have a different failure mode than our old lead acid batteries. Good to know as I just put one in my wife's LR4 and will be doing the same in my daughters soon.
 
Last edited:

Waterndirt

Full Access Member
Joined
Sep 28, 2013
Posts
288
Reaction score
54
It already does that, no issues with seeing that message. Just wondering if anything will go nuts if the ECO battery, even a dead one, is totally removed.

Also, anyone know how to turn off the idiot light other than pulling the bulb?

Thanks,
I ran mine with a dead battery for the past year. Amber light on. No problems. I've also run mine with the negative lead disconnected, again, only the Amber light on, no problems. I'm now running with a fresh battery and NO amber light on and no ECO function, which is the best of both worlds for me. I think it has to do with the fact that I never reset the battery parameters / BMS. That or the ECO Power Distribution Module has gone bad on me again. Car is working just fine for over 9 months now. There has been no reports of turning Amber lights off on this forum, from a programming standpoint that I know of.
 

txfromwi

Full Access Member
Joined
Dec 18, 2013
Posts
80
Reaction score
17
You said that you never reset your battery/BMS.
Not to get off topic in this tread, but there seems to be a difference of opinion about that.
Some say you can toast your alternator if you don't.
I replaced the battery in the 2013 LR4 5 years ago and I never reset the battery and everything is fine - just replaced it again, literally, 3 days ago.
But we now also have a 2016 LR4, and I wonder if it will be more finicky when I replace the battery next week.

I can buy that IID Tool and an extra license for the 2nd truck, but dang, $600....
 

Waterndirt

Full Access Member
Joined
Sep 28, 2013
Posts
288
Reaction score
54
I have not heard anything about the alternator issue. I replaced my main battery year or so ago and never reset. No issues to date. I even have the IID, but cant stand the ECO, with a passion.
 

jlglr4

Full Access Member
Joined
Mar 19, 2019
Posts
548
Reaction score
274
Location
Northern California
My experience is similar to Waterndirt’s. When I bought my 2016 about two years ago (at a non-LR dealer), the “eco unavailable” light was on during the test drive. They bought a new start/stop battery at the LR dealer and replaced it. The eco light went off, but the eco start/stop still didn’t work and has never worked since (still no warning light). I expect the non-LR dealer didn’t know to reset the BMS.

Main battery and alternator have working fine for two years. The main battery is a T8 interstate AGM, about 3 years old I think. In the GAP tool, the battery shows as a T7, so I’m guessing the BMS was never reset in the car. I don’t want to mess with it for fear the Eco starts working again.
 

txfromwi

Full Access Member
Joined
Dec 18, 2013
Posts
80
Reaction score
17
Well, the 2016 LR4 needs both batteries. I will replace both and hopefully the ECO will stay off and the idiot light will turn off as well!
 

Latest posts

Forum statistics

Threads
34,661
Posts
201,579
Members
28,046
Latest member
Doherty360
Top