LR3-engine just shut down while driving

Discussion in 'LR3' started by rs7trout, Nov 6, 2018.

  1. rs7trout

    rs7trout Member

    Posts:
    12
    Likes Received:
    2
    Joined:
    May 10, 2010
    2007 LR3 -- the Reduced Engine Performance message came on a couple times in the last week--but there was no difference in driving. today it came on again while driving then after about 5 minutes the message was gone. 10 minutes later I pulled into a parking lot and I didn't even notice that the engine had shut down--I was frantically trying to handle the steering-and managed to get it into a parking spot while it was rolling.

    I turned the key off and then restarted--no problem and no message. went in and finished shopping--drove about 15 minutes to get home again everything was fine (needless to say driving home I drove in the slow lane in case I had to pull over and took the back roads)

    Thing is it's pretty freaking crazy when all of a sudden there is no power and no warning--I was lucky I was in a parking lot when it happened--

    the battery is less than a year old--as is the alternator and starter.

    Just wondering if anyone else has had this occur or if anyone has any idea what the problem was --before I take it into the shop??

    Thanks
    Ron
     
  2. joey

    joey Custom Rover Accessories Staff Member

    Posts:
    9,777
    Likes Received:
    52
    Joined:
    Jun 28, 2004
    usually when this occurs you should have some codes stored, which may or may not be easily read via an OBDII scanner. I would at least take it to someone that works on Rovers.
     
  3. rs7trout

    rs7trout Member

    Posts:
    12
    Likes Received:
    2
    Joined:
    May 10, 2010
    Thanks--yeah--I plan on taking it in for sure--was just hoping someone might have had something similar happen or some idea what the cause was so I'd have some idea what I'm looking at $.
     
  4. Houm_WA

    Houm_WA Full Access Member

    Posts:
    3,432
    Likes Received:
    69
    Joined:
    Jan 6, 2006
    I'd be pointing at the MAF Sensor or thermostat, but I don't want to presume anything.
     
  5. rs7trout

    rs7trout Member

    Posts:
    12
    Likes Received:
    2
    Joined:
    May 10, 2010
    Thanks--think the thermostat is within a year--but the MAF may not be.
     
    Houm_WA likes this.
  6. rs7trout

    rs7trout Member

    Posts:
    12
    Likes Received:
    2
    Joined:
    May 10, 2010
    Hopefully problem solved--took it into the shop--Crank Sensor! Hopefully this helps someone else that may experience a similar problem.

    (And hopefully that solves the problem)

    thanks
    Ron
     
    Houm_WA likes this.

Share This Page