LR3 Smokes only at startup?!

Discussion in 'LR3' started by Laura Kiner, Jul 15, 2018.

  1. Laura Kiner

    Laura Kiner New Member

    Age:
    38
    Posts:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 15, 2018
    Location:
    Harrisburg, Pa
    Hey, all. :)
    We have a 2005 LR3 that had no prior known issues and recently started smoking pretty heavily from exhaust- only for a few (3-5) seconds at startup... Looks more white but upon closer observation today, might be slightly blue. The smell is hard to identify b/c it smells slightly like burning plastic but also slightly like fuel- really no strong odor to it. The weirdest part is- after having 2 mechanic friends check things out, there doesn't appear to be any crossing or loss of fluids, and it runs perfectly fine. Only other issue was a misfire on only cyl 2, 4, 6, 8 found a few days ago when codes were read- it was cleared and hasn't reoccurred. We bought this recently and dealer did say he washed under hood (who does that?!) Not sure if that has anything to do with it. Maybe water somewhere it shouldn't be? It's going to garage tomorrow (dealer paying!) But I'm not totally stumped here and hoping someone might've seen something similar? Thanks in advance!
     
  2. catman

    catman Full Access Member

    Posts:
    464
    Likes Received:
    87
    Joined:
    May 4, 2015
    Location:
    The Relay Shack, Parts Unknown USA
    My random guess is that fuel is making its way into the combustion chamber of 1 or more cyliders casuing an temporary rich fuel/air mixture at startup. I would think something is either sticking or slightly worn, allowing fuel to enter, which would be why it is only at startup and ends almost immediately.

    If you are in Harrisburg, I would suggest taking it over to Trevor at British 4X4 - if there is a lot of investigative work involved he will be less expensive than the dealer and will surely have seen it before (unless it is somethign really odd).

    http://www.british4x4specialists.com/
     
    Last edited: Jul 16, 2018
  3. douglastic

    douglastic Member

    Posts:
    21
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Jan 26, 2016
    posted this same info on another "smoking LR3" thread, maybe applies to you also?

    not sure this will help you out

    but my wife also had some significant smoke out of nowhere in our 07 HSE a while back
    i forget if there were mobility issues or not - but i recall the smoke being white with maybe slight blue tint
    had CEL error codes, not sure about dash warnings

    so i cleaned the TB, new OEM PCV valve, ran a bottle of techron, and new OEM MAF sensor
    also changed the oil and got an analysis on the unknown oil - came back very healthy (no water - whew!)

    our first LR, bought it with 116k miles, this happened around 120k miles (welcome to LR huh?)
    now have 140k miles and havent had codes or a similar issue since

    . . . just other issues LOL
     
  4. Excrewchief

    Excrewchief Member

    Posts:
    6
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Sep 20, 2018
    Location:
    Surprise
    Check valve guide seals common problem with overhead cams that are getting up in miles and having cats the oil smell and a lot of the blue is gone by the time you see it. Hope it helps used to see it many times not necessarily a river issue any overhead cams tend to do it more than std engine 30 plus years auto shops dealers and my own in fact just had to fix my wife's volvo same issue good luck
     
  5. ktm525

    ktm525 Full Access Member

    Posts:
    514
    Likes Received:
    148
    Joined:
    Mar 26, 2017
    Location:
    alberta
    Your injectors on that bank may be leaking which is loading the cylinders with excess fuel causing an overly rich condition for a few seconds at start up. Try a can of BG66 and cross your fingers.
     

Share This Page