LR4 at 100k questions/issues

Al Pizzica

Full Access Member
Joined
Jul 9, 2019
Posts
84
Reaction score
38
Location
PA
Hey, all. 2013 LR4 about to hit 100k. A few questions for the experts (as I just ceramic coated the gorgeous Loire blue and took her for an evaluation spin, the wife usually drives it but not much with these gas prices so it's been sitting a lot).

Tranny seems to rev then "catch" from a stop. Otherwise completely smooth shifting. Just from a stop the engine will seem to rev a tiny bit before the tranny is actually like, "oh, you want to transmit power?" But only a sub one second hesitation. It's annoying but not a major issue Could this be solved with a filter and flush I should do at 100k or is this more insidious?
We can't leave the vehicle in accessory mode (engine off, ignition on) for more than 5 mins before it says the battery is low and it will shut off (was trying to listen to radio while ceramic coating). The battery is pretty new though. Is this a common thing?
My wife lost the second key. You can buy them on eBay but it sounds like the dealer is going to **** us on the programming? Thoughts?
Thanks, all this forum is always very helpful.
 

f1racer328

Full Access Member
Joined
Apr 18, 2017
Posts
450
Reaction score
201
Location
AZ
I’d go for the fluid change and you’ll probably see an improvement.

As far as the battery, my car (with a new H8 sized battery) does the same thing. Land Rover is pretty conservative. If you just want to play music, with the car off, hit the power button on the radio volume knob and it’ll come on and stay on longer.

And a new key fob can be programmed with a GAP IID tool. The tool isn’t super cheap though but it’s good to have.
 

cjm41

Active Member
Joined
Jun 12, 2021
Posts
44
Reaction score
36
Location
San Diego, CA
We can't leave the vehicle in accessory mode (engine off, ignition on) for more than 5 mins before it says the battery is low and it will shut off (was trying to listen to radio
Mine does this too. I put a new H8 battery in about six months ago because the battery was weak, i thought this would solve the issue but it has persisted. It'll do it if I leave a door open for 30 minutes.

I have a GMRS radio in the truck and left it on for three days. When I opened the door I got a "battery low" message. I thought this time I was screwed. Started right up, crank showed no signs of battery discharge.
 

doitallLR00

New Member
Joined
Jun 2, 2022
Posts
2
Reaction score
0
Location
USA
Hey Al, did the fluid change solve the transmission issue after all?
Hey, all. 2013 LR4 about to hit 100k. A few questions for the experts (as I just ceramic coated the gorgeous Loire blue and took her for an evaluation spin, the wife usually drives it but not much with these gas prices so it's been sitting a lot).

Tranny seems to rev then "catch" from a stop. Otherwise completely smooth shifting. Just from a stop the engine will seem to rev a tiny bit before the tranny is actually like, "oh, you want to transmit power?" But only a sub one second hesitation. It's annoying but not a major issue Could this be solved with a filter and flush I should do at 100k or is this more insidious?
We can't leave the vehicle in accessory mode (engine off, ignition on) for more than 5 mins before it says the battery is low and it will shut off (was trying to listen to radio while ceramic coating). The battery is pretty new though. Is this a common thing?
My wife lost the second key. You can buy them on eBay but it sounds like the dealer is going to **** us on the programming? Thoughts?
Thanks, all this forum is always very helpful.
 

Latest posts

Staff online

  • joey
    Custom Rover Accessories

Members online

Forum statistics

Threads
35,319
Posts
207,644
Members
29,567
Latest member
Carl and Petra
Top